Leczenie dzieci z autyzmem

Leczenie dzieci z autyzmem to sprawa indywidualna, ponieważ nie ma dwóch takich samych przypadków tej przypadłości. Musi być dostosowane do indywidualnych potrzeb dziecka i stopnia autyzmu. Najważniejsze jednak, aby rozpocząć je jak najwcześniej. Najczęściej polega na różnych formach terapii, która objąć powinna całą rodzinę. Dlatego jeśli zauważysz, że Twoja pociecha nie nawiązuje kontaktów społecznych, jest wycofana, nie reaguje na swoje imię i ma problemy z mówieniem, powinna zapalić Ci się w głowie czerwona lampka. Najlepiej od razu udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który pokieruje Twoje dziecko dalej. Jeśli okaże się, że to autyzm, konieczne będzie podjęcie leczenia. Pamiętaj, że zawsze możesz skorzystać z naszego wsparcia. Wystarczy, że wypełnisz deklarację przynależności, a my – jeżeli tylko będziemy mogli – otoczymy Twojego malucha i Ciebie niezbędną opieką.

Jak wygląda leczenie?

Ponieważ jest wiele odmian autyzmu i różny może być stopień jego rozwoju, leczenie nigdy nie wygląda tam samo. Zapewniamy jednak, że współpracujący z nami specjaliści, dobiorą najlepszą metodę dla Twojego dziecka. Istnieje wiele różnych form psychoterapii, np. terapia TEACCH, Analiza Behawioralna, Metoda Opcji, Integracja Sensoryczna, muzyko i dogoterapia. Czasami choremu na autyzm podaje się również środki farmakologiczne, które poprawiają jego koncentrację uwagi i zmniejszają nadpobudliwość, jednak nie ma typowego leku, który całkowicie mógłby pokonać chorobę. Nasza fundacja oferuje pomoc przy zakupie leków tego rodzaju, jak również innych środków potrzebnych w przypadku występowania chorób współistniejących. Prowadzimy również zajęcia terapeutyczne i świadczymy pomoc w opiece nad dziećmi z autyzmem.