Opieka nad dzieckiem z zespołem Downa

Opieka nad dzieckiem z zespołem Downa nie różni się drastycznie od zajmowania się zdrowym maluchem. Owszem, niemowlęta mają często bardziej wiotkie mięśnie i generalnie dziecko przez całe życie zmaga się z obniżonym napięciem mięśniowym, ale nie należy traktować go, jak osoby całkowicie niepełnosprawnej. Trochę później zacznie chodzić i mówić, ale jest tak samo ciekawe świata, jak inne dzieci. W przypadku niewielkiego stopnia upośledzenia większość czynności jest dla naszych podopiecznych całkowicie do opanowania. Wymaga to rzecz jasna od nas jako opiekunów większego zaangażowania i wsparcia ich rozwoju, ale przynosi to wymierne korzyści. Takie dzieci bardzo dobrze komunikują się za pomocą gestów i uczą poprzez naśladownictwo. Mają także dobrą pamięć wzrokową. W codziennej pracy wykorzystujemy ich mocne strony, aby jak najwięcej mogły skorzystać na naszej opiece.

Jak opiekować się dzieckiem z zespołem Downa?

Organizowanie czasu dziecku z zespołem Downa powinno być dostosowane do jego możliwości. Dlatego uważnie obserwujemy naszych podopiecznych i włączamy ich do codziennego życia. Postępujemy zgodnie z ich indywidualnymi potrzebami, otaczamy czułością i bliskością, aby czuły się z nami bezpiecznie. Jest to bardzo ważne, ponieważ dzieci z zespołem Downa jeszcze mocniej potrzebują czuć się kochane. Wpływa to nie tylko na ich samopoczucie, ale również lepszy rozwój potencjału poznawczego. Nasi wolontariusze organizują także swoim podopiecznym różne gry, zabawy i zajęcia integracyjne, co pomaga maluchom aktywnie spędzić czas i uczy ich kompetencji społecznych.