Opieka nad dziećmi z autyzmem

Opieka nad dziećmi z autyzmem jest wymagająca, ale nie musi być trudna, pod warunkiem, że zna się i rozumie potrzeby podopiecznego. Wiemy, że rodzice, zwłaszcza na początku, mogą mieć problemy z komunikacją ze swoim maluchem, być zmęczeni chodzeniem od specjalisty do specjalisty i wyczerpani stresem łączącym się z wychowywaniem autysty. Dlatego też staramy się dotrzeć do tych rodzin, które potrzebują wsparcia i realnie pomóc im w opiece nad chorym dzieckiem. Oferujemy m.in. zajęcia terapeutyczne, konsultacje ze specjalistami oraz kontakt z psychologiem. Nasi wolontariusze, opiekując się dziećmi z autyzmem, robią wszystko, aby wdrożyć ich do życia w społeczeństwie w miarę ich możliwości, wspierają ich rozwój oraz starają się uczynić ich jak najbardziej samodzielnymi.

Jak stymulować rozwój dziecka ze spektrum autyzmu?

Właściwa diagnostyka, odpowiednia terapia czy wizyty u logopedy to jedna strona medalu podczas opieki nad autystycznym dzieckiem. Równie ważna, bo możliwa do stosowania na co dzień, jest nauka poprzez zabawę. Należy przy tym pamiętać, że taki maluch nie bawi się jak inne dzieci i nie podejmuje stereotypowych czynności. Woli też własne towarzystwo, dlatego wspólne gry są dla niego wyzwaniem i wysiłkiem. Z tego powodu nie wolno zapomnieć o robieniu przerw, aby dziecko mogło nabrać sił. Istotne jest również zrozumienie, że autysta woli schematy, a każda nowość budzi w nim lęk. Nauczenie dziecka autystycznego zabawy nie jest więc łatwe, ale konieczne – w ten sposób dziecko pokonuje bariery oraz uczy się właściwych form kontaktu i zachowań. Aby to osiągnąć należy jednak stworzyć mu bezpieczne środowisko, a nowe elementy wprowadzać stopniowo.