Pomoc dla rodziców dzieci z autyzmem

Zajmujemy się pomocą dla rodziców dzieci z autyzmem, ponieważ mamy świadomość, jak choroba dziecka zmienia życie całych rodzin. Bardzo często jedno z rodziców musi zrezygnować z pracy, aby zająć się maluchem. Zmniejsza to domowy budżet, a terapia, leczenie czy dodatkowe zajęcia sporo kosztują. Na pomoc państwa czeka się długo i nie każdy ma szansę skorzystać z dofinansowania. Liczba miejsc w placówkach oświatowo-wychowawczych dla dzieci ze spektrum autyzmu jest ograniczona, a z kolei prywatna edukacja jest droga i nie każdy może sobie na nią pozwolić. Chcemy więc wyjść naprzeciw potrzebom rodziców autystycznych dzieci i pomóc im w codziennym zmaganiu się z chorobą. Oferujemy nie tylko opiekę, ale również pomoc w zakupie leków i zajęcia terapeutyczne. Zapewniamy także dostęp do specjalistów, terapeutów i psychologów. W razie pytań zachęcamy do kontaktu.

Rodzice też są ważni

Rodzice dziecka z autyzmem całe życie się uczą. Dużo czytają, są członkami tematycznych grup dyskusyjnych i rozmawiają z wieloma specjalistami. Są cały czas czujni i starają się być o krok przed dzieckiem, żeby tylko nic nie wytrąciło go z równowagi. Od rana do wieczora muszą być skupieni i to przede wszystkim na swojej pociesze. A co z ich małżeństwem? Co z ich prywatnymi potrzebami? Nerwy, stres, poczucie bezradności… Rodzicie autystów przeżywają wiele skrajnych emocji, dlatego nasza fundacja chce wesprzeć także ich zdrowie psychofizyczne, oferując również im kontakt z psychologiem czy organizując opiekę nad dzieckiem, aby mogli choć na chwilę wziąć głęboki oddech i odpocząć.