Wspieranie rozwoju dziecka z zespołem Downa

Wspieranie rozwoju dziecka z zespołem Downa jest bardzo ważne. Często bowiem w wyniku obecności dodatkowego chromosomu 21 maluch może mieć dodatkowo wadę wzroku, słuchu lub serca, cierpieć na niedorozwój umysłowy lub zaburzenia czynności tarczycy. Rzadko zdarza się jednak, aby wszystkie te schorzenia występowały na raz u jednego dziecka, dlatego istotna jest właściwa diagnostyka i postępowanie zgodnie z zaleceniami lekarza. Leczenie, edukację i opiekę nad dzieckiem z zespołem Downa należy dostosować do jego indywidualnych potrzeb i możliwości. Należy zachęcać je do aktywnego spędzania czasu, angażować w zajęcia integracyjne oraz otoczyć fizyczną troską i bliskością, ponieważ poczucie bezpieczeństwa jest dla takiego malucha niezwykle istotne. Nasi wolontariusze robią wszystko, co w ich mocy, aby właściwie wspierać rozwój swoich podopiecznych, doskonalić ich mocne strony oraz trenować nowe umiejętności.

Jak wspomagać rozwój dzieci z zespołem Downa?

W przypadku występowania chorób współistniejących i konieczności leczenia farmakologicznego, oferujemy pomoc w zakupie leków. Oprócz tego zapewniamy wsparcie medyczne i pomoc psychologiczną. Dużą uwagę przykładamy również do organizowania czasu naszym podopiecznym. Wolontariusze w codziennej pracy kładą nacisk na gry i zabawy, które stymulują sprawność ruchową, rozwijają mowę i ćwiczą pamięć. Zajęcia są oparte na technice demonstracji, naśladownictwa i podpowiadania, ponieważ jest to najskuteczniejsza metoda nauki dzieci z zespołem Downa. Z kolei podczas nauki ubierania i rozbierania, najbardziej sprawdza się technika kojarzenia wstecznego, czyli uczenia dziecka czynności od ostatniej do pierwszej. Bardzo pomocne są również spacery po nierównym terenie lub chodzenie boso po różnych powierzchniach. Jeśli zaś chodzi o ćwiczenie sprawności rąk, najlepsza jest zabawa z ciastoliną i masą solną oraz malowanie palcami.