Zajęcia terapeutyczne dla dzieci z autyzmem

W ramach naszej działalności organizujemy zajęcia terapeutyczne dla dzieci z autyzmem, które mają pozytywny wpływ na ich rozwój i samopoczucie. Ponieważ współpracujemy z doświadczonymi profesjonalistami, którzy swoje usługi świadczą głównie nieodpłatnie, oferujemy zajęcia psychoedukacyjne, treningi kompetencji społecznych i poznawczo-behawioralnych oraz zajęcia z zakresu porozumiewania się. Wielość różnych metod pracy pomaga dzieciom ze spektrum autyzmu opanować poszczególne umiejętności wg sfer rozwojowych, czyli naśladowanie, koordynację wzrokowo-ruchową, motorykę małą i dużą, percepcję oraz czynności poznawcze i komunikację. Oprócz tego treningi wygaszają tzw. zachowania trudne, rozwijają mowę i pozwalają nauczyć się rozwiązywania problemów w relacjach społecznych.

Co dają zajęcia terapeutyczne?

Aby zajęcia terapeutyczne przyniosły najlepsze efekty, należy rozpocząć je jak najwcześniej. To, jaki dadzą rezultat, zależy również od stanu wyjściowego dziecka. Istnieją przypadki, w których niemal całkowicie udało się wyeliminować zaburzenia. Jedno jest pewne – regularne treningi zapobiegają utrwalaniu się autyzmu i umożliwiają dalszy rozwój z niewielką pomocą terapeutyczną. Natomiast w sytuacji, gdy niepełnosprawność jest nieodwracalna, zajęcia poprawiają ogólny stan zdrowia dziecka oraz jego funkcjonowanie społeczne i osobiste. Niezależnie więc, na jakim etapie jest dziecko, warto, aby skorzystało z profesjonalnej terapii i miało szansę na w miarę normalny rozwój.