Organizacja pomocy dzieciom z autyzmem i zespołem Downa

Nasza oferta obejmuje organizację pomocy dzieciom z autyzmem i z zespołem Downa. Wiemy bowiem, jak ważne jest nie tylko wsparcie materialne, ale także słowa otuchy i pomoc psychologiczna oraz zrozumienie potrzeb dzieci z niepełnosprawnościami. Zajmujemy się m.in. leczeniem, obserwacją i wsparciem w zaniechaniu rozwoju spektrum autyzmu. Swoim podopiecznym zapewniamy opiekę medyczną z profesjonalną obsługą lekarzy. W miarę możliwości przygotowujemy paczki rzeczowe i żywnościowe dla dzieci i ich rodzin.

W ramach pomocy dzieciom z zespołem Downa i autyzmem:

• pomagamy w zdobyciu środków na zakup leków i środków higienicznych,
  • zapewniamy opiekę nad dziećmi autystycznymi i z zespołem Downa,
  • organizujemy zajęcia terapeutyczne, które wspierają rozwój naszych podopiecznych,
  • organizujemy jedno i kilkudniowe wycieczki.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą szczegółową ofertą i przyłączenia do Fundacji Miś.

Pomoc dla rodziców dzieci z autyzmem

Zajmujemy się pomocą dla rodziców dzieci z autyzmem, ponieważ mamy świadomość, jak choroba dziecka zmienia życie całych rodzin. Bardzo często jedno z rodziców musi zrezygnować z pracy, aby zająć się maluchem. Zmniejsza to domowy budżet, a terapia, leczenie czy dodatkowe zajęcia sporo kosztują. Na pomoc państwa czeka się długo i nie każdy ma szansę skorzystać z dofinansowania. Liczba miejsc w placówkach oświatowo-wychowawczych dla dzieci ze spektrum autyzmu jest ograniczona, a z kolei prywatna edukacja jest droga i nie każdy może sobie na nią pozwolić. Chcemy więc wyjść naprzeciw potrzebom rodziców autystycznych dzieci i pomóc im w codziennym zmaganiu się z chorobą. Oferujemy nie tylko opiekę, ale również zajęcia terapeutyczne. Zapewniamy także dostęp do specjalistów, terapeutów i psychologów. W razie pytań zachęcamy do kontaktu.

Rodzice też są ważni

Rodzice dziecka z autyzmem całe życie się uczą. Dużo czytają, są członkami tematycznych grup dyskusyjnych i rozmawiają z wieloma specjalistami. Są cały czas czujni i starają się być o krok przed dzieckiem, żeby tylko nic nie wytrąciło go z równowagi. Od rana do wieczora muszą być skupieni i to przede wszystkim na swojej pociesze. A co z ich małżeństwem? Co z ich prywatnymi potrzebami? Nerwy, stres, poczucie bezradności… Rodzicie autystów przeżywają wiele skrajnych emocji, dlatego nasza fundacja chce wesprzeć także ich zdrowie psychofizyczne, oferując również im kontakt z psychologiem czy organizując opiekę nad dzieckiem, aby mogli choć na chwilę wziąć głęboki oddech i odpocząć.

Pomoc dla rodziców dzieci z zespołem Downa

Fundacja Miś zapewnia także pomoc dla rodziców dzieci z zespołem Downa. Podobnie jak i w przypadku dzieci z autyzmem rodziny chorych stykają się z niezrozumieniem ze stronu społeczeństwa oraz brakiem odpowiedniego wsparcia finansowego. Koszty leczenia i rehabilitacji są natomiast bardzo wysokie i w znacznej mierze nierefundowane. Celem naszej fundacji jest wspieranie rodziców dzieci z zespołem Downa zarówno pod kątem materialnym dzięki otrzymywanym darowiznom, jak i pod kątem medycznym oraz psychicznym. Pragniemy podnosić ich komfort życia i poczucie szczęścia. Utwierdzamy w przekonaniu, że z dzieckiem z zespołem Downa da się normalnie żyć.

Dlaczego warto się do nas przyłączyć?

Nasza bezinteresowna chęć pomocy dzieciom z niepełnosprawnościami wynika z głębokiej wiary, że dobrem należy się dzielić. Wszystkie akcje, które organizujemy, robimy nieodpłatnie, a za przeprowadzane przez nas zbiórki fundacja nie pobiera żadnych prowizji. Dzięki przyłączeniu się do naszej organizacji, zostaniesz otoczony troską i opieką. Poznasz inne rodziny, które na co dzień borykają się z podobnymi problemami co Ty. Uzyskasz realną pomoc, na którą nie zawsze niestety możesz liczyć ze strony państwa. Zdobędziesz nowych przyjaciół, a Twoja codzienność zmieni się na lepsze.

Fundacja miś

Autyzm