Opieka nad dziećmi z autyzmem

Opieka nad dziećmi z autyzmem jest wymagająca, ale nie musi być trudna, pod warunkiem, że zna się i rozumie potrzeby podopiecznego. Wiemy, że rodzice, zwłaszcza na początku, mogą mieć problemy z komunikacją ze swoim maluchem, być zmęczeni chodzeniem od specjalisty do specjalisty i wyczerpani stresem łączącym się z wychowywaniem autysty. Dlatego też staramy się dotrzeć do tych rodzin, które potrzebują wsparcia i realnie pomóc im w opiece nad chorym dzieckiem. Oferujemy m.in. zajęcia terapeutyczne, konsultacje ze specjalistami oraz kontakt z psychologiem. Nasi wolontariusze, opiekując się dziećmi z autyzmem, robią wszystko, aby wdrożyć ich do życia w społeczeństwie w miarę ich możliwości, wspierają ich rozwój oraz starają się uczynić ich jak najbardziej samodzielnymi.

Jak stymulować rozwój dziecka ze spektrum autyzmu?

Właściwa diagnostyka, odpowiednia terapia czy wizyty u logopedy to jedna strona medalu podczas opieki nad autystycznym dzieckiem. Równie ważna, bo możliwa do stosowania na co dzień, jest nauka poprzez zabawę. Należy przy tym pamiętać, że taki maluch nie bawi się jak inne dzieci i nie podejmuje stereotypowych czynności. Woli też własne towarzystwo, dlatego wspólne gry są dla niego wyzwaniem i wysiłkiem. Z tego powodu nie wolno zapomnieć o robieniu przerw, aby dziecko mogło nabrać sił. Istotne jest również zrozumienie, że autysta woli schematy, a każda nowość budzi w nim lęk. Nauczenie dziecka autystycznego zabawy nie jest więc łatwe, ale konieczne – w ten sposób dziecko pokonuje bariery oraz uczy się właściwych form kontaktu i zachowań. Aby to osiągnąć należy jednak stworzyć mu bezpieczne środowisko, a nowe elementy wprowadzać stopniowo.

Leczenie dzieci z autyzmem

Leczenie dzieci z autyzmem to sprawa indywidualna, ponieważ nie ma dwóch takich samych przypadków tej przypadłości. Musi być dostosowane do indywidualnych potrzeb dziecka i stopnia autyzmu. Najważniejsze jednak, aby rozpocząć je jak najwcześniej. Najczęściej polega na różnych formach terapii, która objąć powinna całą rodzinę. Dlatego jeśli zauważysz, że Twoja pociecha nie nawiązuje kontaktów społecznych, jest wycofana, nie reaguje na swoje imię i ma problemy z mówieniem, powinna zapalić Ci się w głowie czerwona lampka. Najlepiej od razu udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który pokieruje Twoje dziecko dalej. Jeśli okaże się, że to autyzm, konieczne będzie podjęcie leczenia. Pamiętaj, że zawsze możesz skorzystać z naszego wsparcia. Wystarczy, że wypełnisz deklarację przynależności, a my – jeżeli tylko będziemy mogli – otoczymy Twojego malucha i Ciebie niezbędną opieką.

Jak wygląda leczenie?

Ponieważ jest wiele odmian autyzmu i różny może być stopień jego rozwoju, leczenie nigdy nie wygląda tam samo. Zapewniamy jednak, że współpracujący z nami specjaliści, dobiorą najlepszą metodę dla Twojego dziecka. Istnieje wiele różnych form psychoterapii, np. terapia TEACCH, Analiza Behawioralna, Metoda Opcji, Integracja Sensoryczna, muzyko i dogoterapia. Czasami choremu na autyzm podaje się również środki farmakologiczne, które poprawiają jego koncentrację uwagi i zmniejszają nadpobudliwość, jednak nie ma typowego leku, który całkowicie mógłby pokonać chorobę. Nasza fundacja oferuje pomoc przy zakupie leków oraz innych środków potrzebnych w przypadku występowania chorób współistniejących. Prowadzimy również zajęcia terapeutyczne i świadczymy pomoc w opiece nad dziećmi z autyzmem.

Zajęcia terapeutyczne dla dzieci z autyzmem

W ramach naszej działalności organizujemy zajęcia terapeutyczne dla dzieci z autyzmem, które mają pozytywny wpływ na ich rozwój i samopoczucie. Ponieważ współpracujemy z doświadczonymi profesjonalistami, którzy swoje usługi świadczą głównie nieodpłatnie, oferujemy zajęcia psychoedukacyjne, treningi kompetencji społecznych i poznawczo-behawioralnych oraz zajęcia z zakresu porozumiewania się. Wielość różnych metod pracy pomaga dzieciom ze spektrum autyzmu opanować poszczególne umiejętności wg sfer rozwojowych, czyli naśladowanie, koordynację wzrokowo-ruchową, motorykę małą i dużą, percepcję oraz czynności poznawcze i komunikację. Oprócz tego treningi wygaszają tzw. zachowania trudne, rozwijają mowę i pozwalają nauczyć się rozwiązywania problemów w relacjach społecznych.

Co dają zajęcia terapeutyczne?

Aby zajęcia terapeutyczne przyniosły najlepsze efekty, należy rozpocząć je jak najwcześniej. To, jaki dadzą rezultat, zależy również od stanu wyjściowego dziecka. Istnieją przypadki, w których niemal całkowicie udało się wyeliminować zaburzenia. Jedno jest pewne – regularne treningi zapobiegają utrwalaniu się autyzmu i umożliwiają dalszy rozwój z niewielką pomocą terapeutyczną. Natomiast w sytuacji, gdy niepełnosprawność jest nieodwracalna, zajęcia poprawiają ogólny stan zdrowia dziecka oraz jego funkcjonowanie społeczne i osobiste. Niezależnie więc, na jakim etapie jest dziecko, warto, aby skorzystało z profesjonalnej terapii i miało szansę na w miarę normalny rozwój.